Zonnepanelen

Steeds meer mensen stappen over naar groene energie. Er komen meer en meer zonnepanelen op woningen en gebouwen. Zonnepanelen zijn vrij duur in aankoop, maar u verdient ze na enkele jaren terug door de besparingen op de energiefactuur. Voor de aankoop van zonnepanelen kunt u ook een beroep doen op subsidies van de overheid en van uw gemeente. Bovendien wordt de prijs van zonnepanelen steeds goedkoper.

Een zonnepaneel is opgebouwd uit meerdere rijen van onderling verbonden zonnecellen. Aan de voorkant wordt de module door een geharde glasplaat afgedekt; achteraan dient meestal een folie tot bescherming.

Elk van deze zonnecellen bestaat uit flinterdunne lagen halfgeleidermateriaal (silicium). Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van zonlicht gaat er tussen de twee lagen een elektrische stroom lopen. In vaktermen spreekt met ook wel van het 'photovoltaïsche proces' (van phos = Grieks voor licht, en Volta, naar de eenheid van elektrische spanning). Afgekort wordt gesproken van PV-systemen.

Sollector voert uitsluitend panelen van bekende Europese en internationale fabrikanten. Waarom? Omdat deze bekend staan om hun hoge kwaliteit en wij voor niets minder gaan! Door middel van periodieke inspecties wordt de kwaliteit van de gehanteerde materialen verzekerd.

Hoe werken zonnepanelen?

De zon geeft genoeg licht om heel Nederland te voorzien van energie. Maar hoe gaat zonne-energie in zijn werk?

Van zonlicht naar energie
Een zonnepaneel (ook wel PhotoVoltaïsch-paneel of PV-paneel genoemd) bestaat uit heel veel kleine zonnecellen. Deze zijn allemaal opgebouwd uit twee lagen. Tussen die twee lagen ontstaat, onder invloed van het daglicht, een spanningsverschil.

Zodra de twee lagen van verschillende zonnecellen met elkaar verbonden worden, gaat er een elektrische stroom lopen. De elektriciteit die de panelen opwekken, gaat via een omvormer en een normale stekker direct naar uw eigen elektriciteitsnet. Van daaruit is deze meteen te gebruiken in uw huishouden.

Opwek bij bewolking
Zonnepanelen wekken stroom op zodra er zonlicht is. Ook al is dat maar een klein beetje. Een zonne-energiesysteem werkt dus ook als het bewolkt is. De opbrengst in de volle zon is wel een stuk hoger.

Het beste rendement
De zonnepanelen wekken de meeste energie op, wanneer ze zijn gericht naar het zuiden. De ideale hellingshoek is 30 tot 40 graden. Installeert u de zonnepanelen op een plat dak, dan zorgt de onderconstructie in het montagepakket ervoor dat u de juiste hellingshoek gebruikt.

Bij installatie op een schuin dak is de helling van uw dak de hellingshoek. Wanneer u de zonnepanelen op een gevel installeert, is het rendement circa 30% lager. Ook als er schaduw op uw panelen valt, is het rendement lager.

  1. De straling van de zon wordt opgevangen door de zonnepanelen.
  2. De panelen zijn opgebouwd uit meerdere zonnecellen die het licht (direct of diffuus) omzetten in gelijkspanning.
  3. De gelijkspanning wordt door de omvormer omgezet in bruikbare wisselspanning.
  4. De omvormer / stroommeter registreert alle opgewekte “groene” energie
  5. De wisselspanning zal afhankelijk van het type systeem direct kunnen worden gebruikt door de eindverbruiker of worden geïnjecteerd in het elektriciteitsnet.

Contact

Bezoek- en postadres:
Sollector B.V.
Postbus 324
5100 AH Dongen

Bezoekadres
Lage Ham 172-178
5102 AE Dongen

KvK nummer: 51436868
BTW nr: NL850014591B01
Tel: 0162 - 322653
Fax: 0162 - 321212
GSM: 06 51 36 49 91E: info@sollector.nl

Downloads